27.11.08

ΑΓΙΟΥ ΒΕΡΝΑΡΔΟΥ, ΣΑΙΝ ΜΠΕΡΝΑΡ / ST. BERNARD, ST. BERNHARDSHUND, ALPINE MASTIFF

ΟΝΟΜΑΣΙΑ: Αγίου Βερνάρδου, Σαιν Μπερνάρ.
ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ: Ελβετία.



ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟΥ ΒΕΡΝΑΡΔΟΥ.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Ο σκύλος αυτός θεωρείται ότι έχει τις ρίζες του στην Ασία, από εκεί μέσω των πολέμων και τον εμπορίου έφτασε στην Ελλάδα και τη Ρώμη. Οι ρωμαίοι πολεμιστές, 2.000 χρόνια πριν, κατά την διάρκεια του γαλατικού πολέμου το έφεραν μαζί τους στην Ελβετία. Εκεί διασταυρώθηκε με τις ντόπιες ράτσες και έτσι δημιουργήθηκε ο γνωστός διασώστης των Άλπεων που μπορεί να εντοπίσει άνθρωπο θαμμένο κάτω από μέτρα χιονιού λόγω της δυνατής όσφρησής του, που βρίσκει τον πληγωμένο ή τον χαμένο επισκέπτη και τον βοηθά να ζεσταθεί, με το πλούσιο τρίχωμά του, ξαπλώνοντας δίπλα του. Το όνομά του το οφείλει στη Μονή του Αγ. Βερνάρδου οι μοναχοί της οποίας βοήθησαν στην εκτροφή του σκύλου αυτού και προετοιμάζουν τα σκυλιά έτσι ώστε μόλις παραστεί ανάγκη να τρέξουν για να διασώσουν τον άτυχο που έχει χαθεί ή πληγωθεί, έχοντας δεμένο στο λαιμό τους ένα βαρελάκι με κονιάκ για να μπορέσει να πιεί και να ζεσταθεί ο ταξιδιώτης. Ο Μπάρι, είναι ο πιο γνωστός σκύλος Αγίου Βερνάρδου που είχε σώσει περισσότερα από 40 άτομα μέσα σε 12 χρόνια. Στο τέλος του 19ου αι. δημιουργήθηκε στην Ελβετία η πρώτη Λέσχη για τα σκυλιά αυτά που χρησιμοποιήθηκαν ακόμη για έλξη και μεταφορά και λίγα χρόνια αργότερα η ράτσα αυτή αναγνωρίστηκε επίσημα. Σήμερα αποτελεί επίσης αγαπημένο κατοικίδιο, και σκυλί συνοδείας.


ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟΥ ΒΕΡΝΑΡΔΟΥ.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Το ύψος του κυμαίνεται από 65 μέχρι 80 εκ. και το βάρος του από 50 μέχρι 90 κιλά (το θηλυκό είναι μικρότερο από το αρσενικό). Αυτό το μεγαλόσωμο, δυνατό και εντυπωσιακό σκυλί έχει μυώδες σώμα. Τo ογκώδες και βαρύ κεφάλι έχει φαρδύ κρανίο, ανάμεσα στα μάτια σχηματίζεται αυλάκι και πάνω από αυτά υπάρχουν ζάρες. Τα σκούρα μάτια είναι μεσαίου μεγέθους και φανερώνουν φιλική διάθεση. Τα αυτιά είναι μεσαίου μεγέθους, ψηλά στο κεφάλι και κρέμονται. Η ουρά είναι φαρδιά, μακριά και χοντρή. Το τρίχωμά του, που είναι πλούσιο, είναι δύο ειδών: μακρύ και κοντό. Το μακρύ τρίχωμα είναι μεσαίου μήκους, λείο, με ελαφρύ κυματισμό ενώ το κοντό είναι λείο και σκληρό και στην βάση της ουράς είναι πιο μακρύ και πιο πλούσιο. Το σύνηθες χρώμα είναι λευκό με κόκκινο.



Η ΖΩΗ ΜΕ ΤΟ ΑΓΙΟΥ ΒΕΡΝΑΡΔΟΥ.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Είναι έξυπνο και φιλικό σκυλί, που αγαπά την οικογένεια και ιδιαίτερα τα παιδιά. Είναι θαρραλέο, πιστό, αφοσιωμένο, γενναίο και υπάκουο σκυλί που εκπαιδεύεται εύκολα. Δεν γαβγίζει συχνά και συνυπάρχει με άλλα ζώα. Επειδή είναι μεγαλόσωμο σκυλί χρειάζεται να εκπαιδευτεί και να κοινωνικοποιηθεί από νωρίς. Κοιμάται εκτός σπιτιού, και μπορεί να ζήσει σε διαμέρισμα τότε όμως χρειάζεται, λόγω μεγέθους, μεγάλους και άνετους χώρους. Επειδή είναι σκύλος των χιονισμένων βουνών των Άλπεων χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή για να μην υποφέρει από τη ζέστη. Επειδή έχει πλούσιο τρίχωμα χρειάζεται βούρτσισμα, έχει ανάγκη μεγάλης ποσότητας τροφής και μέτρια άσκηση και αν χρειαστεί είναι ακούραστος οδηγός και διασώστης.